Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Zaplecze Šibenika

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Również na zaplecze Šibenika dotarła agroturystyka

Agroturystyka w miejscowości Miljevci do wczoraj była nie do pomyślenia, ponieważ na zapleczu Šibenika turystyka była czymś zupełnie nieznanym. Po otwarciu kilku gospodarstw agroturystycznych w miejscowości Pakovo Selo, zbudowaniu dwóch dużych wędzarni prszutu w Miljevcach i otwarciu większej liczby firm, gdzie produkowany jest miód, oliwa z oliwek i ser, powoli przeciera się droga do rozwoju agroturystyki na tym terenie. W jednej z siedmiu wiosek w okolicy, w Brištine, rodzina Ante i Danicy Bačić niedawno otworzyła gospodarstwo agroturystyczne „Peace”, które znajduje się w pobliżu rzeki Krki, przy granicy Parku Narodowego. W domu rodzinnym w Brištine urządzili trzy pokoje i apartament dla gości, którzy zainteresowani są tradycyjnymi wartościami i dobrą domową kuchnią, winem z własnej piwnicy, leczniczymi rakijami, figami, migdałami, orzechami... Specjalnością domu jest mięso pieczone, na przekąskę serwowany jest prszut i ser, a sałatę goście zbierają sami w ogrodzie. Właściciele gospodarstwa agroturystycznego w Brištine uprawiają 2000 sadzonek winorośli i oliwki, tak więc ich goście mogą spacerować po winnicach. W pobliżu jest też punkt widokowy, z którego rozciąga się przepiękny widok na atrakcyjną rzekę Krkę. Widać również wysepkę Visovac z klasztorem franciszkanów, w pobliżu jest też wodospad Roški slap. W regionie tym jest również prawosławny monastyr Krka i wodospad Skradinski buk, a w pobliskich Otavicach Mauzoleum Ivana Meštrovića, wybitnego rzeźbiarza, niedaleko znajduje się też pierwszy tematyczny park w Chorwacji Etnoland Dalmati w Pakovo Selo koło Drniša. Park ma powierzchnię 15 000 metrów kwadratowych. Odwiedzający mogą zobaczyć, jak się dawniej żyło w Dalmatyńskiej Zagorze, poznać zwyczaje, tradycję i sposób życia w tym regionie. Kompleks składa się ze starego domu dalmatyńskiego, budynków gospodarczych, warsztatów dawnych rzemiosł, restauracji z wiatą i sklepu z pamiątkami - niewielkiego targu dalmatyńskiego, który jest jednocześnie skansenem, piwnicy z beczkami wina i pozostałymi narzędziami do produkcji i przechowywania wina. Na parterze znajduje się dawna sypialnia, warsztat tkacki, jadalnia i czarna kuchnia, a na strychu jest wędzarnia prszutu i mięsa. W ofercie Etnolandu jest również ogród z autochtonicznymi krzewami i warzywami oraz część gospodarcza dla zwierząt: owiec, kóz, kur i osłów. W warsztatach dawnych, już prawie zapomnianych rzemiosł odwiedzający mają możliwość zobaczyć na przykład kamieniarza, tkacza, drwala i w ten sposób poznać, jak pracowali i żyli ludzie w tym biednym, kamienistym regionie. W ofercie Etnolandu jest jedyne w swoim rodzaju „Kolarište”, arena, gdzie odwiedzający mogą poczuć czar historii Dalmacji. Tutaj poprzez śpiew i taniec gościom pokazuje się, jak się dawniej bawiono.


Źródło: CNTB

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1608 s