Zakwaterowanie

Regiony

Baza wiedzy

Restauracje w Bułgarii

Metislogic sp. z o.o. sp. k.
ul. Sienkiewicza 63 / 2
90-009 Lodz, Polska
NIP 8971817185

Serwis
Restauracje Bułgarskie w wielu kurortach są otwarte w sezonie letnim cały dzień i z reguły serwują wszystkie potrawy z karty niezależnie od pory dnia. Można w nich spotykać się z przyjaciółmi i przy smacznym posiłku miło spędzić czas. W Bułgarskich restauracjach serwowane są oczywiście głównie lokalne specjały, ale także kuchnia międzynarodowa. W zależności od oczekiwań i „grubości” portfela turystów można skosztować przeróżnych i wyśmienitych potraw. Niektóre restauracje w miastach i miejscach najczęściej odwiedzanych przez turystów oraz w kurortach nadmorskich dysponują menu przetłumaczonym na język angielski, a także niekiedy na język niemiecki i francuski. Jeśli spotka się menu tylko w języku zachodnim, a nie dwujęzyczne, należy spodziewać się, że ceny tam zawarte będą znacznie wyższe.
Restauracje bardzo różnią się między sobą pod względem wystroju i obsługi, rzadko poza Sofią można znaleźć restauracje oferujące inne kuchnię inną niż bułgarska. Wyższe ceny w najelegantszych restauracjach nie zawsze idą w parze z urozmaiconym menu. Poza dużymi hotelami czy ośrodkami dla grup bardzo ciężko dostać cokolwiek do jedzenia po godzinie 23.00. Coraz więcej jest restauracji poza hotelowych. W nich serwowane są zwykle bardziej egzotyczne potrawy. Tradycyjne potrawy - dania z rożna, sałatki, i inne - podają charakteryzujące się ludowym wystrojem tawerny zwane mechana, a także chan oraz chancze. Natomiast w skara-birach można zazwyczaj dostać tylko piwo i kebaby. W miastach działają także restauracje samoobsługowe. Serwują one porcje z wcześniej przygotowanych dań głównych, zupy i sałatki. Jest to idealna propozycja dla tych którzy za małe pieniądze chcą skosztować dań miejscowej kuchni, lub nie potrafią odszyfrować bułgarskiego menu.
Poza restauracjami luksusowymi w hotelach w stolicy ceny nie są wygórowane. Poniżej zostały przedstawione godne polecenia restauracje w najczęściej odwiedzanych miastach nadmorskich Bułgarii. W Burgas istnieje autentyczna restauracja i tawerna narodowa o nazwie Restorant i Mechana. Szefowie kuchni oferują potrawy bułgarskie, a także z różnych stron świata. Jest ona czynna całą dobę. Inna restauracja pod nazwą Porto Rico położona jest w centrum handlowym przy Aleko Bogoridi. Oferuje ona potrawy smaczne i niedrogie w przytulnych wnętrzach. Z kolei restauracja Memfis oferuje gigantyczne porcje dań kuchni bułgarskiej, włoskiej i krajów Europy Zachodniej. Ceny są stosunkowo wysokie, ale odpowiadające wielkości potraw.
W miejscowości Nesebyr specjałem są świeże ryby. W miejscowości tej liczne kawiarnie i restauracje na północno-wschodnim krańcu ulicy Mitropolitskiej kierują swoją ofertę głównie do turystów. Najtańsze posiłki oferują portowe jadłodajnie w pobliżu dworca autobusowego. Warte odwiedzenia są restauracje takie jak, Neptun, Regata czy Wega. Pierwsza z wymienionych serwuje wyśmienite owoce morza. Druga, to restauracja o charakterystycznym wyglądzie, gdyż mieści się ona na pokładzie ogromnego starego żaglowca, ustawionego przy uliczce bez nazwy we wschodniej części miasta. Natomiast trzecia restauracja i bar jest położona bardzo blisko morza, aż tak, że sącząc piwo lub kawę można moczyć stopy w wodzie. Świetna lokalizacja i ciekawe wnętrze czynią z niej najlepszą restaurację we wschodniej części miasta. Dodatkowym atutem są małe balkony idealne na romantyczną randkę.
W miejscowości Słoneczny Brzeg koszt posiłku, w którymś z większych hoteli jest kilkakrotnie wyższy niż w kawiarence w jego pobliżu. W miejscowości tej pośród dziesiątek pizzerii, budek z indyjskimi daniami na wynos i hamburgerami przy odrobinie szczęścia można też znaleźć lokale z autentycznymi potrawami kuchni bułgarskiej. W restauracji Czuczura wieczorami umila konsumpcję muzyka ludowa, a ceny nie są zbyt wygórowane.
Z kolei w Warnie można znaleźć wiele restauracji specjalizujących się w kuchni bułgarskiej uznawanych za jedne z najlepszych na całym wybrzeżu czarnomorskim. Do najlepszych restauracji można zaliczyć restaurację Paraklisa. Jest ona najbardziej charakterystyczną restauracją Warny dzięki swojej wybornej kuchni. W sporządzonym po angielsku menu dominują potrawy tradycyjnej kuchni bułgarskiej z różnych regionów kraju. Konieczna jest tutaj wcześniejsza rezerwacja stolika, gdyż na wolne miejsca można tu liczyć tylko poza godzinami szczytu. Inna restauracja o nazwie Birarija położona jest przy deptaku, w której ceny nie są zbyt wygórowane, a karta dań dopasowana do potrzeb angielsko- i niemieckojęzycznych klientów. Restauracja Mustang Food cieszy się dużą popularnością i stylem. Serwuje ogromne porcje dań kuchni meksykańskiej, ale w rozsądnej cenie.
W kurorcie Złote Piaski pośród mnóstwa restauracji , kawiarni, barów i punktów szybkiej obsługi znaleźć mogą dla siebie zarówno smakosze typowego jedzenia zachodnioeuropejskiego, jak i kuchni chińskiej i indyjskiej. Najbardziej oryginalnym lokalem w mieście jest Georgi.
Z kolei Wodenicata to restauracja, na której ocienionym dziedzińcu podaje się tradycyjne potrawy kuchni bułgarskiej, a przygrywa do nich zespół muzyki ludowej. Ciganski Tabor kieruje swoją kulinarną ofertę przede wszystkim do turystów podróżujących drogą z Warny do Ałbeny, a serwowane są w niej dania klasycznej kuchni bułgarskiej.
W miejscowości Sveti Konstantin najtańszymi jadłodajniami są niewielkie kawiarenki np. Texaco, który oferuje smacznego kurczaka z grilla. Również restauracja Amforiia należy do tych, które warto odwiedzić będąc w Bułgarii. Serwują tam świeże ryby z warzywami.
W mieście znajduje się też wiele restauracji z różnych stron świata, takie jak Delhi oferująca czterodaniowe posiłki. W kartach dań we wszystkich restauracjach widnieją angielskie i niemieckie tłumaczenia menu, dwoma językami włada zazwyczaj również personel lokalu.
Z kolei Zaliwa serwuje wyjątkowo smaczne i stosunkowo niedrogie dania z grillowanych ryb. Zaś Bułgarska Swatba to jedno z niewielu miejsc gdzie podaje się autentyczną kuchnię bułgarską. Restauracja mieści się w starym stylowym budynku naprzeciwko hotelu Płaza.
W innym malowniczym mieście Bułgarii, a dokładniej w Sozopolu dania rybne są zazwyczaj smaczne i świeże, ale jak można było się spodziewać dosyć drogie. Najtańsze restauracje rybne ulokowały się na terenie portu. Na wyróżnienie zasługują restauracje takie jak. Tekiła Bar oraz Ekspres Kondor. Natomiast centrum handlowe przy ulicy Ropotamo pełne jest podobnych do siebie kawiarni, restauracji i barów, z których trzy zasługują na szczególne wyróżnienie. Pierwsza z nich Paradise ma przystępne ceny i przytulna salę jadalną. Z kolei druga Restorant i Bar Ribarija ma urozmaicone menu, w którym dania rybne stanowią tylko mały procent. Jedne z najlepszych kawiarni kryją się w cieniach parku naprzeciwko dworca autobusowego. Kafejki przy ul. Apołonija należą do najmodniejszych w mieście, są to między innymi: Ksatana lokal z wielopoziomowymi tarasami, z której rozciągają się widoki na wyspę św. Iwana. Natomiast Wiatyrna Mełnica rozpoznawalna po wielkim wiatraku przy wejściu, kieruje swoją ofertę głównie do grup turystycznych. Ceny są przystępne, a karta dań jest w języku angielskim i niemieckim. Restauracja Neptuna to typowa dla okolicy rodzinna tawerna oferująca wyśmienite ryby, fantastyczne widoki i orzeźwiający powiew morskiej bryzy.

0 osób oceniło ten artykuł
osoby lubią ten artykuł

ten artykuł nie ma jeszcze żadnych ocen
Oceń ten artykuł

Opinie (0)

To miejsce nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Napisz opinię

Ostatnio odwiedzone

0.1181 s